Alumnivereniging AVCCC

vrijdag 22-nov-2019 ―  Workshop De context van wo(o)rden, Door Marja van Buuren

Locatie USBO, van 14.00-17.30 uur (deze is veranderd)

Woorden werken, zijn niet waardenvrij, bevatten normen, komen uit een vakjargon, roepen associaties op en beelden. Bij iedereen weer andere, dat is het mooie. Dit geldt voor het gesproken woord, maar ook voor het geschreven woord. Elke lezer maakt zijn of haar eigen verhaal. Maar ook elke schrijver maakt zijn eigen verhaal. 

Als je een verhaal maakt over jezelf, over bijvoorbeeld een bijzondere ervaring in je leven die veel voor je heeft betekend, en je leest dit voor aan anderen, dan merk je hoe mensen erop reageren en hoe je zelf reageert op dit voordragen. Het kan zijn dat daardoor je verhaal ook weer een beetje verandert. Ook kan het zijn dat je je verhaal even weglegt en na een tijdje -of na jaren- herleest en het zou willen veranderen. Omdat jezelf verandert bent, anders naar de situatie van toen kijkt. Je kunt je verhaal dan herschrijven. 

Dat is interessant en goed bruikbaar in coaching. Door het herschrijven van je verhaal kun je dingen in je leven verwerken. 

Het zelfbeeld van iemand kun je ook zien als een verhaal dat iemand vertelt over zichzelf aan zichzelf. Ik ben zus en zo, die en die ervaring, etc. 

In de huidige tijd maken we steeds meer een verhaal over onszelf, we ‘narrativeren’ onszelf, via social media, een pitch die we houden, e.d. 

De vraag is wel of we echt samenvallen met ons verhaal en of we dat verhaal wel zijn. Misschien hebben we geen verhaal. Zijn we meerduidig en veelkantig. Maar misschien merk je dat pas als je het eerst eens hebt opgeschreven. En kun je dan het verhaal over jezelf loslaten. Of een ander verhaal vertellen.

In de workshop ga je aan het werk met een verhaal over je werk of over jezelf via de volgende route schrijven, wandelreflectie, herschrijven, voordragen en reflecties.

De komende tijd draait in de bioscoop de film Celle que vous croyez ( Wie je denkt dat ik ben), ter inspiratie voor de workshop kun je deze zelf gaan kijken.